Tess of the d'Urbervilles

OBS SPOILERVARNING!

Djupt besviken är jag för tillfället. Har följt en serie i fyra delar på Svt, och idag gick sista delen. Den handlar om "Tess of the d'Urbervilles" eller Tess Durbeyfield. Fin miljö, utspelar sig under 1800-talet. Ung vacker kvinna stöter på svårighet efter svårighet, men åh, så blir hon kär! Hon gifter sig, men allting faller samman då hon avslöjar för sin nya man hur hennes oskuld blev tagen ifrån henne av en ond man då hon var i hans tjänst. Våldtäckten resulterade i ett barn som sedan dog (hon döpte barnet Sorrow, men det fick inte begravas i kristen jord). Hennes nya man, Angel, blir förkrossad. Och vad gör han? Jo, åker till Brasilien. Där får han gula febern, men när Tess, som lämnats hemma och har svårt att klara sig i sin fattigdom men ändå är för stolt för att be om hjälp, sänder honom ett brev tar han sig samman och reser hem. Han letar efter Tess och finner henne - var? Jo, i armarna på mannen, Alec, som våldtog henne för länge sedan. Alec är rik och har efter påträngningar och hånande mot Tess om att hennes man aldrig kommer hem fått henne att bli sin. Men när Tess ser Angel kommer all kärlek tillbaka, allt är förlåtet. Hon måste bli fri från Alec. Så vad gör hon? Sticker en brödkniv i Alecs hjärta. Hon och Angel flyr, upplever oändlig lycka över att äntligen vara tillsammans med den som de älskar. Här skulle historien ha kunnat sluta och jag hade varit nöjd. Men nej, inte det. Istället finner polisen Tess, som vid detta tillfället inser att hon och Angel bara kan vara tillsammans i döden. I avslutningsscenen förs Tess till sin avrättning medan hon drömmer om en oförstörd sommar då hon dansade i en vit klänning med Angel (falskt minne dock, de fick aldrig dansa tror jag). Utanför fängelset ser Angel hur den svarta flaggan höjs för att visa att Tess är avrättad. Tess fick honom att lova att gifta sig med hennes lillasyster, så lillasystern och Angel går tillsammans iväg hand i hand, gråtandes för deras Tess.

Oj, det här skulle verkligen inte bli en spoiler på hela historien, som förövrigt är skriven av Thomas Hardy 1891. Men även om jag tycker att det är en bra historia, så är den så sjukt deprimerande! Tess har ingen tur, och när hon väl ska få bli lycklig så kommer något i vägen. Ofta hennes samvete eller stolthet. Gah.

Anyway. Skulle gissa att det är en bra bok, om man är förberedd på att den är lite melodramatisk. Och serien är faktiskt bra den med. Om inte annat är både den manliga och kvinnliga, särskilt hon som spelar Tess faktiskt, huvudrollen sinnesjukt vackra.



/HM

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0